Odada yanici gazlarin olmasi halinde sömineyi kesinlikle yakmayiniz. Yakma sirasinda sömineden duman çikabilir, bu olay söminenin bulundugu odada havalandirma sisteminin yarattigi bir vakumdan kaynaklanabilir ve genellikle mekanik havalandirmali mahallerde bu durumla karsilasilmaktadir (mutfak aspiratörü vb.)
Kapali tip ates bölmeli veya yanma bölmeli bir söminenin çalismasi için, mevzuat geregi ihtiyaç duyulan ortam havzasi yemleme miktari disinda ilave bir hava miktarina ihtiyaç vardir. Söminenin bulundugu odada yanma için gerekli hava miktarinin yeterli düzeyde tespit edilmis
oldugunu kontrol etmek uygun olacaktir. Binanin mimari yapisi odaya hava girisinin yanma ve havalandirma ihtiyaçlarina göre yetersiz kalmasina neden oluyorsa, minimum 18 dm2 kesitli sürekli havalandirma pencereleri açmak suretiyle dis hava takviyesi yapilmalidir.
-Yeterli havalandirma yoksa odalar koku, yogusma, nemlenme ve küflenmenim olustugu sagliksiz bir ortama dönüsürler.
-Tarafimizca verilmemis ve tavsiye edilmemis herhangi bir ilave aksesuar veya cihazin takilmasi söminede çalisma arizalarina yol açabilir.
Ne Cins Odun Seçilmelidir?
Yas odunun yakilmasi daha zordur. Odun seçiminizi mutlaka kuru odundan yana kullanmalisiniz.
-Kayin gibi özgül agirligi yüksek agaç cinsleri, sögüt gibi daha hafif agaçlara göre daha uzun yanarlar.
Esas önemli olan bir odun parçasinin yanarken üretebildigi isi miktaridir. Özgül agirligi büyük olan 1 m3 miktarinda bir odun cinsinin, özgül agirligi daha düsük 1 m3 miktarinda bir odun cinsine göre(örn: kavaga göre kayin) kalorifik potansiyeli kesinlikle daha yüksektir. Asagidaki tabloda bir çok agaç cinsinin hacim ve agirliklari arasindaki orani görebilirsiniz.
Agaç Türü Oranlar
Gürgen 400-500 kg/m3
Mese 380-480 kg/m3
Hus Kayini 350-450 kg/m3
Kara Çam 300-400 kg/m3
Çam 300-400 kg/m3
Kavak 250-350 kg/m3
Köknar 250-350 kg/m3
Akasya 250-350 kg/m3
Bakim Talimati:
-Gereken her seferde külleri temizleyiniz. Küllügü bosaltiniz. Küller süs görünümü vermek düsüncesi ile izgaraya temas edene kadar biriktirilmemelidir. Küller biriktiginde izgara soguyamayacagi için kisa sürede tahrip olma tehlikesi vardir. Diger taraftan bu küller yanma havasi sirkülasyonunu bozacaktir. Sömineden çikartilan külleri sizdirmaz kapakli metal bir kaba koyunuz. Ates sönene ve tamamen soguyuncaya kadar kabi yanabilir malzemelerin uzaginda yanmaz bir zemin üzerinde tutunuz.
Cam Temizligi
-Temizlik sömine sicakken yapilmalidir. Piyasada birikmis kirlerin kolayca temizlemesini saglayan çok sayida ürün vardir. Lütfen ürünler satin alirken dikkat edin ve kullanim talimatini dikkatlice okuyun. Asindirici ürünleri kesinlikle kullanmayiniz.
Eger cam degistireceksiniz, cam tespit civatalarini gevsetiniz. Izolasyon ve sarsinti tamponlarini çikartiniz. Yeni takilacak cam yüksek sicakliga dayanikli (750°C), 'vitroseramik' veya 'görüs tipi' özel bir cam olmalidir
Çikma malzeme veya cam kullanmayiniz.
Kapagi hizla çarparak degil fakat tutamak yardimiyla kapatmaya dikkat ediniz. Ayni sekilde yukari kaldirarak açilan kapaklari da tama açilana kadar tutunuz.
-Atesi camin çok yakininda yakmayiniz.
Sömineyi cami kirik olarak kullanmayiniz.
Parlayici bir sivi, yag veya uygun olmayan herhangi baska bir yakit kullanmayiniz.
Baca Katraninin Temizlemesi
Odun yavas yavas yanarken ortaya çikan katran ve organik gazlar odundan çikan su buhariyla reaksiyona girerek daha soguk olan baca iç çeperlerinde katran birikimine yol açarlar. Bu katran birikintileri tutusursa siddetli bir yargin çikabilir.
Belli bir kullanim süresi içinde söminenizi taniyip baca katrani temizleme için gerekli araliklari belirleyene kadar her gün katran birikimini kontrol ediniz. Yanma ne kadar siddetliyse katran olusumunun o kadar az olacagini unutmayiniz, her 6 ayda bir temizlik yeterli olacaktir. Katran birikiminin kontrolü için baca her 2 ayda bir gözden geçirilmelidir.
Güvenlik:
Parlayici ve yanici maddelerden yapilmis esyalar söminenin önünden en az 1,5 metre uzakta olmalidir.
Çocuklar söminenin çok sicak ve dokunulmamasi gereken bir yer oldugu konusunda uyarilmalidir.
Eger bir sömine yangini çikarsa derhal hava yanmasi girislerini kapatiniz( odun doldurma kapagi, küllük çekmecesi, küllük üzerindeki ilk yanma havasi emme tertibati butonu). Ardindan hemen itfaiyeye haber veriniz.
İNSAŞ ŞÖMİNE RSS ( Basit arayüz )
Bizi sosyal ağalardan takip edin:
Güncellemeleri, yeni ürünleri; sitenin
yüklenmesini beklemeden hemen öğrenin..